Over MCC
Geschiedenis
De stichting Medical Checks for Children (MCC) is op 1 november 2005 opgericht door kinderarts Inès von Rosenstiel en chirurg Karlien Bongers.
Langdurige medische expertise in de organisatie Bal Balika Nepal en medische noodhulp tijdens de Tsunami in de Malediven in 2005 waren de basis voor de werkwijze van MCC. Bal Balika Nepal heeft de medische carrousel voor kinderen ontwikkeld en heeft sinds het begin in 1999 data verzameld betreffende de gezondheidstoestand van de kinderen. Later heeft MCC dit concept overgenomen en is ook deze data gaan verzamelen.
In november 2005 voert MCC haar eerste twee officiële missies uit. Inès gaat met haar team naar Kathmandu en tegelijkertijd geeft Karlien leiding aan een team in Chitwan in zuid Nepal. In juli 2006 wordt voor het eerst een team naar een locatie buiten Nepal uitgezonden. In de Spiti-vallei in Himachal Pradesh, een noordelijke provincie van India, worden op 3600m hoog- te in het dorpje Rangrik 468 kinderen in de Munselling school nagekeken en behandeld. Hier is voor het eerst expliciete aandacht voor het gebit van de kinderen en wordt er op de school voorlichting gegeven over gebitsverzorging.
In maart 2007 wordt voor het eerst tijdens een missie in Nepal het effect bestudeerd van de door MCC ingestelde behandeling van kinderen met bloedarmoede.
In februari 2008 gaat een team o.l.v. Joep Avezaat voor de eerste maal naar Bangladesh voor een zeer succesvolle missie.
In 2008 gaat er voor het eerst in de geschiedenis van MCC een missie naar een plaats buiten Azië, namelijk naar Kenia. In 2009 wordt voor de eerste maal Tanzania bezocht. In 2010 wordt het terrein van MCC uitgebreid naar Zuid-Amerika met de exploratieve missie naar Bolivia in april. In de zomers van 2010 en 2011 volgen exploratieve missies naar respectievelijk Malawi en Ladakh (Noord-India). Ook worden de missies in Afrika uitgebreid met missies in Kenia en Zuid-Afrika
Daarnaast heeft in 2012 de eerste missie naar de Filippijnen plaatsgevonden.
In korte tijd zijn de activiteiten van MCC enorm toegenomen: In 2005 werden 1000 kinderen gecheckt door 16 vrijwilligers tijdens twee missies, in 2008 5641 kinderen, in 2009 rond de 10.000 kinderen (acht missies, 64 teamleden) en in 2010 12710 kinderen. Omdat wij als MCC een vrijwilligersorganisatie zijn zullen er niet meer dan 12 missies per jaar plaats vinden.. Om dit alles te kunnen blijven financieren is fondsenwerving en het zoeken naar geschikte partnerorganisaties van groot belang voor MCC
Sinds 2008 heeft MCC het kwaliteitskenmerk van CBF (Centraal Bureau voor Fondsenwerving).
Missie
De missie van Medical Checks for Children is het bevorderen van de gezondheidssituatie van achtergestelde kinderen in moeilijke omstandigheden. Door minimaal 5 achtereenvolgende jaren naar een missiegebied te gaan kunnen wij een generatie kinderen helpen gezond op te groeien. Door hierbij binnen deze termijn de lokale organisatie(s) te betrekken bij onze werkzaamheden hopen wij dat deze ook na ons vertrek in staat zijn de controles voort te zetten.
Door haar activiteiten wil geeft MCC kansarme kinderen in de derde wereld een nieuwe kans op gezondheid. Als wereldwijd goede gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk is zal MCC overbodig zijn geworden.
MCC heeft geen winstoogmerk.
Visie
MCC verricht haar werkzaamheden vanuit de visie dat ieder kind, naast het recht op leven, liefde en vrijheid, recht heeft op basisgezondheidszorg volgens Europese maatstaven (Verdrag inzake de rechten van het kind, Algemene Vergadering Verenigde Naties, 20 november 1989).
Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt in ras, geloof, afkomst, geaardheid en lichamelijke dan wel geestelijke gesteldheid.
Doelgroep
MCC richt zich op kinderen en hun verzorgers/caretakers die niet kunnen rekenen op het verkrijgen van lokale reguliere gezondheidszorg, zoals straatkinderen, weeskinderen, kinderen in gevangenissen, vluchtelingen, kinderen die behoren tot de laagste sociale klassen en kinderen in afgelegen gebieden met verminderde toegang tot gezondheidszorg.
Daarnaast richten wij ons op gezondheidsvoorlichting en preventie. Jaarlijks controleert MCC zo’n 10.000 kinderen in acht tot tien landen.
Kernwaarden
Het kind staat centraal: MCC stelt het kind in zijn unieke wezen centraal. Naast zorg voor het lichamelijke en psychische welzijn heeft onze integrale aanpak aandacht voor de culturele en sociale context.
Inspirerend: MCC zet aan tot actie, is energie-gevend, bekrachtigend, maakt blij en geeft ruimte aan creativiteit.
Passievol: MCC werkt vanuit bevlogenheid en interne gedrevenheid waarbij liefde en zorg voor de medemens centraal staan. Er is expliciet ruimte voor enthousiasme en emotie.
Respectvol: MCC respecteert eigenheid en verschil.
Internationaal: MCC is een internationale organisatie die culturele diversiteit omarmt. Onderlinge samenwerking en samenwerking met lokale organisaties/personen is vanzelfsprekend.
De organisatie
MCC is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Het bestuur is verantwoordelijk voor het door MCC te voeren beleid.
Het werk van MCC wordt op vrijwillige basis uitgevoerd. Alle persoonlijke kosten die gemaakt worden om de medische checks te kunnen uitvoeren, zoals reis en verblijfskosten, worden door de teamleden zelf gedragen. De aanschaf van apparatuur om de checks te kunnen ver- richten wordt bekostigd door gelden uit giften en sponsoring.
Het werk van MCC op locatie wordt uitgevoerd door tijdelijk samengestelde missieteams. Elke missie wordt geleid door twee missieleiders die door het bestuur per missie worden benoemd: een medische en een organisatorische eindverantwoordelijke missieleider die onderling de taken verdelen. De medische missieleider is tevens eindverantwoordelijk voor de gehele missie. In deze teams is er naast (para)medici en verpleegkundigen expliciet plaats voor mensen die in het normale leven niet in de gezondheidszorg werkzaam zijn.
Het uitvoeren van missies op locatie is de “kerntaak” van MCC.
Om de kerntaak van MCC adequaat uit te kunnen voeren is er veel ondersteunend werk nodig buiten de missies. Dit ondersteunende werk is ondergebracht in drie werkgroepen met ieder hun eigen eindverantwoordelijkheid.
Medical Checks for Children is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en als ‘Erkend Goed Doel’ bij het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).
Meer informatie, zoals o.a. onze statuten en jaarverslagen, is te vinden op de ANBI/CBF pagina.
MCC werkgroepen
Missievoorbereiding
De werkgroep missievoorbereiding coördineert alle zaken die te maken hebben met het werk van MCC op locatie. De werkgroep beoordeelt de aanvraag voor een check en brengt advies hierover uit aan het bestuur. Als de aanvraag wordt gehonoreerd neemt de werkgroep contact op met de aanvrager en regelt de noodzakelijke randvoorwaarden rondom de missie zoals: wie gaat wanneer waarheen, waar wordt er geslapen en gegeten, hoe zit het met transport en veiligheid etc. Bovendien draagt de werkgroep zorg voor de aanschaf, het onderhoud en de opslag van de benodigde apparatuur en medicatie.
De werkgroep houdt zich bezig met de werving en selectie van nieuwe MCC teamleden, selecteert de missieleden op grond van opgestelde criteria, heeft een adviserende rol in de samenstelling van de missieteams en draagt de missieleider voor aan het bestuur. De werkgroep coördineert en onderhoudt, in de breedste zin van het woord, de contacten met personen en/of organisaties waarmee MCC samenwerkt of die om een MCC missie verzoeken, en beantwoordt de vragen die via de MCC website binnenkomen.
Medische zaken
De werkgroep medische zaken draagt zorg voor het verkrijgen van adequate medische kennis toegespitst per land en de overdracht van deze kennis door het actualiseren van het Handboek MCC, het schrijven van behandelingsrichtlijnen en het geven van scholing tijdens scholingsbijeenkomsten.
De werkgroep coördineert de analyse van de medische gegevens van de missies en bewaakt de kwaliteit van de medische rapporten.
Zij houdt toezicht op de correcte besteding van het Emile Nieuwendijk fonds en ande- re fondsen, de lokale referrals en de inbedding van de adviezen van MCC.
De werkgroep onderhoudt de contacten met de diverse universiteiten ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek, initieert en begeleidt wetenschappelijke studies en heeft een taak in het begeleiden van studenten.
Sponsoring en communicatie
De werkgroep Sponsoring en communicatie houdt zich bezig met alle activiteiten rondom de verwerving van voldoende geldelijke middelen en zoekt naar sponsoring in natura, in de vorm van producten of het leveren van diensten.
De werkgroep onderhoudt de contacten met de sponsoren.
De werkgroep onderhoudt de algehele Public Relations. Het verzorgen van publiciteit is gericht op het vergroten van de naamsbekendheid van MCC. Dit gebeurt door het uitdragen van zowel mondelinge als schriftelijke informatie (persoonlijke contacten, folders, MCC website, persberichten etc.).