Medical Checks for Children  is eind september terug gegaan naar de Mamas van Letcee in Greytown Zuid-Afrika! 

Deze derde missie in samenwerking met Letcee liep van 30 september t/m 6 oktober en de missieleden hebben onderstaande blog geschreven over hun werk en avonturen.

Missieblog Zuid-Afrika Letcee 2018

Letcee Zuid-Afrika 2018

Oktober 2018 Missieblog Letcee – Zuid-Afrika

 Een bijzondere en mooie checks week in Greytown, Zuid-Afrika, zit er alweer op. De week is voorbijgevlogen. Aan mij de eer een verslag te schrijven van wat wij hebben meegemaakt en hoe de week is verlopen.

Voorbereiding Dag 1 – 29 september

Op zaterdag 29 september zijn we als team weer herenigd op het vliegveld van Durban. Sommigen hadden al een nachtje in de buurt van Durban geslapen, anderen in Johannesburg of Kaapstad, weer een ander heeft al een reis door het mooie Zuid-Afrika gemaakt en een aantal komen direct uit Nederland. Rowie heeft in het vliegtuig als arts nog kunnen helpen en hierdoor een fijne upgrade gehad!

Omdat iedereen een beetje gaar was van de reis, was deze zaterdag verder een relatief rustige middag. Op het vliegveld werden we opgehaald en het was nog twee uurtjes rijden naar Greytown. Hier aangekomen hebben we direct wat gegeten en kennis gemaakt met Mary James, de Mama die Letcee heeft opgezet. Dit is een project in Greytown (en de omgeving) die zich inzet voor de kinderen. Verschillende mama’s, ook wel fieldworkers genoemd, zetten zich in voor de armste kinderen. Het project wordt gesponsord door het Nederlandse Kinderfonds Mamas.

Mary vertelde ons over Letcee en de problematiek die op dit moment actueel is. Zo vertelde ze dat de ouders er vaak niet zijn, ze hebben de kinderen achter gelaten. Ze werken elders. Of ze zijn verslaafd aan alcohol. Gehandicapte kinderen worden vaak weggestopt. En op dit moment is childtrafficking een groot probleem. Kinderen worden ontvoerd om hun organen te gebruiken of om ze in de prostitutie te laten werken. Erg heftig alllemaal.

Letcee heeft ruim 3000 kinderen waarvoor ze zorgen in de regio Greytown.

Voorbereiding Dag 2 – zondag 30 September

Op de zondag hebben we Kitso en Musa ontmoet. Kitso is degene die alles voor Letcee in Greytown managed, geassisteerd door Musa. Kitso heeft ons meegenomen in wat we de komende week kunnen verwachten en meer uitleg gegeven over de ziektes die er nu heersen. Er is een uitbraak van de waterpokken, scabiës is net zoals vorig jaar nog erg aanwezig en onder de volwassenen is er steeds meer tuberculose. Het mooie is dat er een persoon aanwezig zal zijn die op TBC test gedurende onze checks. Wellicht goed dat wij straks bij thuiskomst ons zelf ook laten checken op TBC.

Kitso vertelde ook dat het nog onduidelijk is of we op donderdag wel het gebied in kunnen waar we dan willen checken, er schijnt namelijk een gevecht te zijn tussen bewoners en boeren over het land. Gelukkig bleek op donderdag dat we wel naar dit gebied konden reizen. Wat echt nodig was, want dit was echt een ontzettend arm gebied. Ook twijfels of we wel toegang hadden tot de school waar we woensdag zouden checken, de directeur wilde namelijk niet meewerken. En inderdaad, het bleek dat we hier slechts twee lokalen mochten gebruiken. Welkom in Zuid-Afrika.

Op de zondagmiddag hebben we met het hele team, plus Mary en haar man en Kitso geluncht op een prachtige locatie aan de rand van het stadje Greytown. Met een geweldig uitzicht over de heuvels. Kitso heeft trouwens de gehele week bij ons in het guesthouse geslapen, zodat ze echt onderdeel van het team was.

In de namiddag en avond hebben we de voorbereidingen getroffen voor de checks: de medicatie is geteld, de dosering is bepaald door de artsen, pillen zijn geteld etc.

Zuid Afrika Letcee 2018
Zuid Afrika Letcee 2018
Zuid Afrika Letcee 2018
Zuid Afrika Letcee 2018

Dag 1 – maandag 1 oktober

Op maandag, 1 oktober, zijn we gestart met de checks! Een mooie zin die mij is bijgebleven de gehele week.

“We are there for he kids, not for our emotions”  – by Iris (powermama).

 

Het werd de eerste dag alleen niet zo druk als verwacht. De reden was dat de “pensions” uitbetaald werden. We zagen de rijen hiervoor al in het dorp bij het postkantoor. Jammer natuurlijk, want we zijn er nu en dan willen we natuurlijk zoveel mogelijk kinderen zien. Echter was het ergens ook wel fijn om zo de MCC carrousel te leren en het was een hele warme dag.

Mooi om te zien dat de kinderen hier slim en bijdehand zijn. Bij het tandenpoetsen was er een slim jongetje. Iris, een van de Mamas, vertelde dat je goed je tanden moet poetsen, omdat je anders gele tanden krijgt. Echter, ons “oefengebit” heeft ontzettend gele tanden! Iris pakte dit goed op door een wedervraag te stellen: “waarom denk je?” – “omdat deze niet goed gepoetst worden.”

Een triest verhaal van een kind met epilepsie. Ze is van school gegaan omdat ze gepest werd. Ook een leraar vertelde haar dat het inderdaad beter was om thuis te blijven. Gelukkig wordt dit meteen opgepakt, een van de mama’s zal op huisbezoek gaan.

Iedere avond evalueren we in het guesthouse hoe de dag is verlopen, wat ons heeft geraakt en wat er eventueel beter zou kunnen.

Zuid Afrika Letcee 2018
Zuid Afrika Letcee 2018
Zuid Afrika Letcee 2018

Dag 2 – dinsdag 2 oktober

Op dinsdag hebben we kinderen gezien die veel zieker waren en helaas hebben we hier ook aangrijpende verhalen gehoord.

Zo hebben we een jongen gezien die allebei zijn ouders heeft verloren aan aids. Zijn moeder is heel recent overleden. Ter plekke is deze jongen op HIV gecheckt en hij blijkt besmet te zijn. Zo heftig voor deze jongen. HIV is tegenwoordig behandelbaar, maar door het verlies van zijn ouders staat dit voor hem gelijk aan een doodvonnis.

Ook was er vandaag een albino kindje. De moeder was erbij en fijn te zien hoeveel ze van het kind houdt. Echter vroeg ze om hulp, omdat ze de zorg niet aankan. Het kind is blind, heeft huidkanker en echt goede en gespecialiseerde hulp nodig. Er is gevraagd of het kind in het weeshuis kan van de eigenaar van het guesthouse, maar dit kan alleen een tijdelijke oplossing zijn, omdat daar niet de hulp is die een blind kind nodig heeft. Letcee zal dit verder opvolgen.

We merken op deze checklocatie wat voor grote invloed het gebrek aan voldoende water heeft. Dit zorgt voor een slechte hygiëne. We zijn veel scabiës en acute worminfecties tegengekomen. Het positieve is dat Kitso dit direct oppakt en opvolgt met degene die het water levert.

Zuid Afrika Letcee 2018

Dag 3 – woensdag 3 oktober

Hoe warm het de eerste twee dagen was, zo koud is het op de derde dag! Van 35 graden naar 7 graden en regen. Wat kan het weer hier omslaan! De kinderen en caretakers wachten zonder te mopperen in de kou. Veel laagjes kleding die ze aan hebben. De uit Nederland meegenomen kleding en gebreide mutsjes zijn hier dankbaar in ontvangst genomen. Dit was tevens een locatie waar MCC vorig jaar heeft gecheckt. Goed om te zien dat hele families die vorig jaar scabiës hadden nu helemaal schoon zijn!

Anton, een van de artsen die mee was, heeft ter plekke een abces weggehaald. Gelukkig hadden we een huisartsentas mee, waarin de juiste spullen zaten.

Wederom een aangrijpend verhaal: We hebben drie kinderen gezien waarvan de moeder weg was. Ze ging haar uitkering ophalen – haar “pension” – en is niet thuisgekomen. Waarschijnlijk heeft ze het geld uitgegeven aan alcohol en is dronken geworden. Geen idee of en wanneer ze terugkomt. De kinderen, de oudste is 11 jaar, zijn op zichzelf aangewezen. Onvoorstelbaar. Kitso gaat ervoor zorgen dat een fieldworker van Letcee de kinderen gaat opzoeken.

Dag 4 – donderdag 4 oktober

Ik denk dat voor het gehele team de donderdag de meeste indruk heeft gemaakt. Pal naast een luxe golfbaan ligt een compound. De mensen die hier wonen leven in onvoorstelbare armoede. Geen stromend water, geen geld, kleine hutjes, slechte hygiëne, één waterpunt voor de gehele compound. Alleen degenen met een beetje geld hebben een WC-huisje. Anderen gaan de bossen in. Erg heftig wat we hier hebben gezien. Gelukkig was de Toy Librarybus van Letcee er ook. Dit is een bus met speelgoed en wordt gerund door een super enthousiaste jongeman. Hij speelt met de kinderen, ze kunnen zich weer even kind voelen.

De middag hebben we ook nog op een andere locatie gecheckt, een contrast met de ochtend. Gelukkig hadden de kinderen hier een veel betere gezondheid.

De middag hebben we met een mooi stukje Zuid-Afrikaanse natuur afgesloten. Kitso vond het belangrijk dat we na de ellende van de ochtend, ook het mooie Zuid Afrika zouden zien. En mooi was het zeker!

Dag 5 – vrijdag 5 oktober

De laatste dag hebben we gecheckt in de “Coloured Village”, een soort van kinderdagopvang in de sloppenwijk van Greytown. Drie jaar geleden was MCC hier voor de eerste keer. De kindjes waren toen in een slechte gezondheid, waren apathisch. Erg vergelijkbaar met de kinderen die we gisteren hebben gezien. Nu, twee jaar later, zien we hier een geweldige verbetering! De kinderen lachen, dansen, zingen en zien er goed uit. Vanuit Letcee krijgen de kinderen hier ontbijt en na school krijgen ze ook te eten. Ook worden ze creatief gestimuleerd. Zo mooi om te zien! Het eerste jaar was er één vies WC huisje, met het bekende gat in de grond. Het soort WC dat we de gehele week op de scholen hebben gezien. Nu is er een toiletblok gebouwd met echte WC’s die kunnen doorspoelen. En er zijn computers in het lokaal. Een grote vooruitgang. Dit geeft hoop. Ooit is Letcee hier gestart met een enkele container van waaruit er voor de kinderen gekookt werd. Nu is er zoveel meer en dit doet de kinderen zichtbaar heel veel goeds. Dit is ook hard nodig op de locatie waar we gisteren waren. Hopelijk krijgt Letcee het voor elkaar daar ook te starten met, in eerste instantie, het plaatsen van een container van waaruit eten wordt gemaakt en daarna geleidelijk steeds meer aanpassingen.

Na het checken op deze laatste dag zijn we culinair verwend en hebben we een dansvoorstelling van de kinderen gekregen. Eerst traden de meisjes op met de bekende Zulu dans. Daarna kwam de gettoblaster tevoorschijn en hebben de jongens ons hun moves laten zien. Heel leuk! Een mooie afsluiting van de checkweek en met veel goede hoop voor de toekomst van onze missie hier in Zuid-Afrika.

Femke

Voorafgaand aan de missie zorgt Medical Checks for Children ook voor de voorbereiding van de missieleden. Lees hieronder het blog hoe dit verloopt en ervaren is door de missieleden. 

Augustus 2018, Oosterbeek

Begin augustus hebben we elkaar als team voor het eerst ontmoet, thuis bij Janine, een van de organisatorisch missieleiders, in Oosterbeek. Sommigen van ons kennen elkaar al, zijn al eerder op missie geweest naar Greytown, anderen gaan voor de eerste keer mee. Huisartsen, kinderartsen, verpleegkundigen, HR adviseurs, een studente, een trainster, een strateeg. Oftewel, een gemêleerd gezelschap van artsen, verpleegkundigen en niet-medici. Allemaal even enthousiast en gemotiveerd!

Vooraf is het natuurlijk heel fijn elkaar beter te leren kennen onder het genot van een hapje en een drankje, maar we krijgen ook meteen een briefing over hoe een missie werkt. Hoe zal de week eruit zien? Hoe bespreken we de dag met elkaar? Wat doen we in een noodsituatie? Maar ook een verdeling van taken heeft plaats gevonden; de een zal de foto’s maken, de ander een blog bijhouden, wie neemt de computer mee? Wie zal er verantwoordelijk worden voor de apotheek? Wie regelt het kadootje om de lokale organisatie te bedanken? En zo nog veel meer.

Zondag 9 sep 2018, Den Haag

Zondag hebben we elkaar weer gezien, dit keer voor een trainingsmiddag in Den Haag. We hebben o.a. de gehele carrousel doorlopen en we hebben uitleg gekregen over het formulier dat voor ieder kind wordt ingevuld. Maar ook is uitgelegd welke ziektebeelden het meeste voorkomen in het gebied en welke behandeling en medicatie gegeven kunnen worden. Hierna was het tijd om de spullen te gaan verdelen. Op een missie nemen we vanuit Nederland alle spullen mee waarmee gewerkt wordt, behalve de medicatie. Deze wordt altijd ter plekke ingekocht. Iedereen neemt zo’n 5 tot 7 kilo mee aan spullen voor het werken in de carrousel. Deze keer nemen we ook hele mooie gebreide mutsjes mee voor de kinderen. Erg welkom, want het kan heel erg koud zijn in Greytown. Heel fijn dus en super veel dank aan degenen die deze hebben gemaakt!

Met een hoofd vol van alle informatie, bepakt en bezakt naar huis. Maar nu vooral heel erg uitkijkend naar onze missie met dit fijne team, bestaande uit Ines, Miguette, Carola, Rowie, Marloes, Charlotte, Daniëlle, Mariëtte, Janine,  Anton, Anneke, Astrid en Femke.

Letcee Zuid-Afrika 2018
Letcee Zuid-Afrika 2018
Letcee Zuid-Afrika 2018